Κρουαζιέρα δεν θα σε πάω…: Άκυρος και ο Αύγουστος, οικονομική καταστροφή για το Κατάκολο

Create: 30/06/2020 - 18:35

Συνεργασία για την επόμενη μέρα προτείνει ο επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Ηλείας, Σάκης Μπουλούτας

Χαμένη θεωρείται από τη συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων με την κρουαζιέρα και με την αγορά του Κατακόλου φορέων η φετινή χρονιά, αφού μπορεί από αύριο να ανοίγουν τυπικά τα λιμάνια, αλλά το ενδιαφέρον από εταιρείες κρουαζιέρας είναι μηδενικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής» χθες έγινε γνωστό ότι ακυρώθηκαν και επίσημα όσα προγραμματισμένα δρομολόγια είχαν απομείνει τον Αύγουστο.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Τάκης Αντωνακόπουλος, μέχρι στιγμής οι μεγάλες εταιρείες κάνουν αόριστες εκτιμήσεις χωρίς να έχουν δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης του πρώτου καραβιού.

«Από τις επαφές που έχω κάνει ως τώρα, δεν έχει προκύψει συγκεκριμένη ημερομηνία παά μόνο εκτιμήσεις για αρχές Σεπτεμβρίου. Όμως κι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη της πανδημίας. Δικός μας στόχος είναι να είμαστε απόλυτα έτοιμοι την επόμενη χρονιά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουζιέρας, Θεόδωρος Κόντες, διατύπωσε στην «Πρωινή» την ίδια εκτίμηση, αναφέροντας ότι η πτώση φέτος θα ξεπεράσει το 80 με 90%.

«Η εικόνα που έχουμε είναι για τις πρώτες αφίξεις κρουαζιέρας στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Μιλάμε όμως για τελείως διαφορετικά δεδομένα από πλευράς επιβατών, αφού θα είναι κάποια λίγα και μικρά κρουαζιερόπλοια. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμα έτοιμες, ενώ η Ιταλία προγραμματίζει κρουαζιέρες μόνο εντός των δικών της συνόρων και όχι σε άλλη χώρα. Τα λιμάνια ανοίγουν τυπικά αύριο, αλλά κυρίως για να υποδεχθούν καράβια με πληρώματα, αρκετά εκ των οποίων ήταν στο πουθενά όλο αυτό το διάστημα και απαγορευόταν να τα φέρουμε μέσα», τόνισε.

Οικονομική καταστροφή για την αγορά του Κατακόλου

Η «καθίζηση» της κρουαζιέρας προκάλεσε τεράστια οικονομική καταστροφή στην αγορά του Κατακόλου, αλλά και της Ολυμπίας, με συνέπεια σήμερα να κυριαρχούν τα λουκέτα και τα κατεβασμένα ρολά.

Ο επιχειρηματίας Σάκης Μπουλούτας, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, ο οποίος δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στον χώρο του τουρισμού, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στο Κατάκολο και επισημαίνει πως τα μισά καταστήματα είναι πλέον «φαντάσματα».

«Το 95% των επαγγελματιών που πλήρωναν ενοίκιο, έχουν ήδη παραδώσει τα κλειδιά του καταστήματος στους ιδιοκτήτες. Όσοι έχουν δικά τους καταστήματα, επιχείρησαν να ανοίξουν μετά την άρση της καραντίνας αλλά αποδείχθηκε ότι δεν είχε νόημα με ξενοδοχεία κλειστά και χωρίς κρουαζιέρα. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει χρηματοδότηση, αφού το ΤΕΠΙΧ έκλεισε μέσα σε μισή μέρα, ενώ οι τράπεζες ζητάνε ακίνητα ή καταθέσεις ως εγγύηση για να δανειοδοτήσουν. Παράλληλα, έβαλαν όρο να είμαστε δανειακά ενήμεροι, όταν όλοι στην Ηλεία έχουμε πυροδάνεια που το κράτος αρνείται να μας ρυθμίσει. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η αγωνία έχει μεταφερθεί και στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη  για να βρεθεί λύς», τόνισε ο κ.Μπουλούτας και αναφέρθηκε στις παραμέτρους που ισχύουν για την αγορά του Κατακόλου, αλλά και στην ασκούμενη κατά καιρούς κριτική.

 

 

 

Πηγή: https://proini.news