H Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πηνειού για την εκδήλωση στη Λάκκα Χρέπα

Create: 19/06/2020 - 12:10

 

Το Σάββατο 13 Ιουνίου διοργανώθηκε από τον Δήμο Πηνειού εκδήλωση στον χώρο όπου τον Ιούνιο του 1944 οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν άγρια έξι παλληκάρια, μέλη της ΕΠΟΝ.

Την εκδήλωση χαρακτήρισε η συγκάλυψη της βασικής αιτίας της εκτέλεσης τους που ήταν η ιδιότητα των θυμάτων, η πολιτική στάση και η ιδεολογία τους. Ήταν μέλη της ΕΠΟΝ, της νεολαίας του ΕΑΜ. Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής αλήθειας και ασέβειας στην μνήμη των νεκρών. Τα όσα ειπώθηκαν αποτελούν μνημείο παραχάραξης της ιστορίας, ασύστολα ψεύδη και ύβρεις στην μνήμη των ηρωικών νεκρών που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα υπεράσπισης ανώτερων ιδανικών. Ακούστηκαν ψέμματα ντυμένα και με ένα επικίνδυνο επιστημονικοφανή μανδύα, ντροπιαστικά για την ιστορία του τόπου μας.

 

Έγινε προσπάθεια ξεπλύματος των δοσίλογων και ταγματασφαλιτών συνεργατών των ναζί, δικαιολογώντας την προδοτική δράση τους ως αντίδραση στην αντιστασιακή δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τον οποίο ο ομιλιτής χαρακτήρισε ώς έναν στρατό που μοναδικό σκοπό είχε να πολεμά Έλληνες.
Συμφώνα με τον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης οι ναζί ισως ναμην ήταν τόσο κακοί τελικά. Ίσως ήταν και φιλέλληνες και φιλάνθρωποι μιας και στη προκειμένη περίπτωση επέλεξαν να μην σκοτώσουν 500 κάτοικους της περιοχής αλλά μόνο 6. Η εκτέλεση των παλικαριών δεν έγινε για την πολιτική τους δράση αλλά ορμώμενη από κίνητρα κοινωνικού ενδιαφέροντος, κοινώς με βάση τα «κουτσομπολιά» της εποχής . Οι συνεργάτες των ναζί ήθελαν να σώσουν τον λαό από την μήνη των ανταρτών και ένα σωρό άλλα ανυπόστατα και ανιστόρητα τα οποία αν δεν ήταν επικίνδυνα θα ήταν αστεία. Η ιστορική αλήθεια είναι ότι μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την ζωή και το δίκιο του. Όταν οι πολιτικοί πρόγονοι αυτών που μας κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια εγκατέλειπαν το λαό στην μοίρα του, ο λαός έγραφε το δικό του έπος με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ.

 

Η δημοτική αρχή συνειδητά έδωσε τέτοιο περιεχόμενο στην εκδήλωση αυτή. Επέλεξε ως ομιλητή της κάποιον που έχει περγαμηνές στην διαστρέβλωση της ιστορίας και τον αντικομμουνισμό. Είναι έκθετη απέναντι στον λαό. Η ιστορική αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί και οι φωνές του ψέματος και της μισαλλοδοξίας δεν μπορούν παρά να απομονωθούν.
Καλούμε τον λαό να διαβάσει την τελευταία στροφή απότον ύμνο της ΕΠΟΝ:
΄΄Κόσμος νέος θα προβάλει, της δουλιάς, της προκοπής
Κι η ειρήνη θα στεριώσει, ως την άκρια της Γης΄΄

 

Οι αγωνιστές της περιοχής μας καθώς και χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους ακριβώς γιατί πίστευαν και πάλευαν για ένα νέο κόσμο, για μία άλλη κοινωνία.
Σήμερα που ο λαός στενάζει κάτω από το βάρος ενός άδικου και εκμεταλλευτικού συστήματος ξεπροβάλλει η ανάγκη για έναν κόσμο δίκαιο όπου ο λαός θα γίνει κύριος του πλούτου που παράγει.

Αλέξης Τσαουσακής
Δημοτικός σύμβουλος Λαϊκής Συσπείρωσης Πηνειού.